LYSSETTING PÅ BAD

ULIKE LYSTYPER:

La oss snakke litt om lyssetting på bad. Vår mest private atmosfære.

Arbeidslys:
I baderom er arbeidslys plassert ved/i/over speil.
«Riktig arbeidslys ved speilet er viktig» sier lysdesigner Whitehead.
Han anbefaler å bruke et par lampetter montert i hode-høyde på hver side av speilet for å gi skyggeløs belysning. Dette skaper det beste scenariet for sminke-påføring, barbering, tannpleie også videre.

Tips: Unngå å plassere lys over speilet. Det inkluderer innfelt belysning som eksempelvis spots i taket.
“Det ville kastet et sterkt lys på pannen og dype skygger under øynene, nesen og haken,” sier Whitehead.
“Dette lyset er ikke bare ineffektivt for å barbere eller påføre sminke, det kan visuelt få deg til å se 10 år eldre ut. Folk skal se ut på sitt beste når de ser sin egen refleksjon.
Riktig belysning på badet vil få deg til å føle deg bedre, og øke selvtilliten gjennom dagen. “

Lyssetting på gjestebad. Her brukes heller arbeidslys med lavere watt (40-50 watt). Ettersom dette ikke er et sted som blir brukt til egenpleie med behov for godt lys ved speilet. Lavere effekt gir en mykere og avslappende atmosfære for gjestene. Finn en fargetemperatur som får rommet innbydende.
“På master- eller gjestebadene, bruk lyssetting som gir belysning på 75 til 100 watt” anbefaler Whitehead.   

Dekorativ / Fokusbelysning:
Hvis du liker kunst på badet ditt, vil dekorativ belysning vise det best. Innfelte retningslys gir fokusert belysning for hvert kunstverk – eller andre objekter du ønsker å fremhevet på badet ditt. 

Omgivelseslys:
Foruten arbeidslys og dekorativt lys, så trenger et bad også generell belysning.  Vi kaller detet omgivelseslys, og har som funksjon å «fylle» rommet med lys. Eksempelvis taklampe eller spotter med en lavere watt enn arbeidslys (30-60 watt).
 “På bad med høyere tak, eller utskjæringsdetaljer, kan omgivelsesbelysning i form av spotter eller lysrør installeres langs omkretsen av rommet. 
(..) Arkitektoniske detaljer som disse kan skjule armaturen og skape indirekte belysning.” Uttaler Whitehead.

Fargeindekser:

Glødepærer:
Glødepærer som er plassert på bad bør være i en hvit farge (varm hvit, eller kald hvit). Eventuelt sørg for å ha en fargetemperatur som ligger mellom 2700K og 3000K.

Kompakte lysrør:
Til tross for hva som er kjent, kan kompakte lysrør være et godt alternativ for bad. Forutsetningen er at CRI (Fargeindeksen) er 90 eller høyere.


Generelle tips:

  • Unngå å plassere lys direkte over speilet.
  • Bruk sterkere wattstyrke (75-100 watt) på lys som brukes som arbeidslys på bad, eksempelvis sminke-lys.
  • Tips: Sett en dimmer på arbeidslyset (eks: sminke-lys), så øynene dine kan tilvenne seg lyset på morgenen, og roe ned øynene på kvelden.
Lyssetting på bad

Kilde: www.forbes.com