FÅ RIKTIG BELYSNING HJEMME – GUIDE

De fleste som er uerfarne med lys, synes lyssetting er vanskelig. Hva bør du tenke på før første møte med elektriker? Hvordan bør du planlegge lys til egen bolig? Følg denne guiden, få riktig belysning hjemme:

Tenk på lysdesign tidlig i prosessen
Lampene blir montert sent i byggeprosessen, men prosjektering, og ikke minst prising av installasjonen kommer tidlig.  Før første møte med elektriker, er det en stor fordel om du allerede har tenkt over en rekke vesentlige ting vedrørende lyssetting av boligen:

Skaff deg en god plantegning
Det skjer ofte endringer under en byggeprosess, og tegningene er ikke alltid oppdatert. Hvis du ønsker deg et sømløst samarbeid med elektriker og entreprenør, sørg for at du har en tegning som faktisk viser hvordan det skal bli.

Skaff deg en god møbleringsplan
Desto mer du vet om hvordan du skal møblere, desto bedre tilpasset lyskan du få. Det er spesielt viktig å vite hvor du skal plassere spiebord og sofakrok, med tanke på lys rundt dette, og uttak til diverse stikk og antenner i forhold til TV-plassering.

Sett deg inn i konstruksjons-metodene til huset ditt
Mulighetene til plassering av belysning avhenger av hvordan huset bygges. Er det tre-bjelkelag, eller betong-tak for eksempel? Snakk med snekkeren, få innsikt i konstruksjonen. Samarbeid med elektrikerne tidlig, for å finne ut av hvilke anbefalinger de har, og hvilke muligheter det er for innfelte lys; downlights m.m.

Tenk gjennom dine belsynings-behov
Har du og dine spesielle behov med tanke på belysning? Er dere unge, eldre, eller kanskje unge som har tenkt til å bli gamle i huset du bygger? Etterhvert som du eldes, trenger du mer lys og du blir lettere plaget av blending. Hvis du har småbarn, vil du kanskje ha nattlys i trappen og spinkle stå-lamper er kanskje ikke tingen. Her har også elektrikere gode råd!

Tenk gjennom hvilke aktiviteter som vil foregå i de forskjellige rommene
Noen ganger ønsker vi å bruke rom til flere Formål. Kanskje du vil ha TV i flere rom enn bare i stuen? Tilpass også lyset til aktivitetene som skal foregå i de forskjellige rommene. Godt lys er som nye, godt tilpassede briller!

Ikke bry deg om dagslyset!
Det kan høres feil ut for mange – men det er viktig å tenke på at de store vinduene er til lite hjelp på de mørke, trise høstdagene. Du skal planlegge en belysning som fungerer også når det er stummende mørkt ute.

Følg med når det gjelder skjult eller åpent strømanlegg
alle vil ha skjult strømanlegg, men utbyggere vet ikke hvor du vil ha lampene dine, og legger stikk-kontakter høyt oppe på veggen av der de tenker du kanskje vil ha en pendelen for eksempel. Om du er med tidlig i prosessen, og vet nøyaktig hvor du vil ha de ulike lampene, så kan du sammen med elektriker få strømanlegge skjult, så godt det er mulig.

Ta stilling til farger og materialer i huset ditt
Med et hvitt interiør trenger du ikke så mye lys, men med et sort interiør vil du trenge desto mer. Lyse vegger gir mye refleksjon, mens mørke vegger gir lite. Det betyr at enkelte lys-effekter blir tydeligere i et mørkt rom enn i et lys. Samtidig vil effekt-lys på en sort vegg nesten ikke synes, og må for å få noe ut av det settes på en lys flate. 
Vær også klar over at en vegg i varm farge, vil gjøre at lyset også skinner varmt og gir en varm stemning. Med kalde vegger blir det motsatt.

Få riktig belysning hjemme

Kilder:
https://lystilditthus.no/guide-lysplanlegging/