HVA ER ET SMARTHUS?

Hva er et smarthus?

Det er deilig å våkne opp til et varmt hjem om morgenen. Et hjem der temperaturen på bad og kjøkken legger grunnlaget for en god dag. Dessverre blekner lykken når strømregningen kommer. Du innser at din morgenluksus, med varmen på hele natten, koster. Med et smarthus kan du både nyte morgenvarmen, og trekke på smilebåndet når strømregningen kommer. Med smarthus får du ikke bare et smart hjem, men en enklere og sikrere hverdag.
 

Skreddersy etter dine behov

«Vi snakker jo nesten om kunstig intelligens», forteller Yngvar Pettersen fra Wattle. Gjennom en app kan du nemlig programmere hjemmet ditt til å tilpasse seg dine behov, både når det kommer til lys, komfort, sikkerhet og andre spenstige løsninger. Han forteller at man nå snakker oftere om å ha et «connected home» istedenfor smarthus. «Med det mener jeg at hele huset er koblet til nettverket ditt, og at du kan sette opp regler slik at det oppfører seg slik du vil. Du kan bytte ut styringen av en lyspære fra en bryter til et tastetrykk på telefonen, men det blir ikke særlig smart av den grunn», forteller han. «Kan du derimot stille inn lyset til å dimmes på et spesielt tidspunkt, eller lyse i røde fargetoner når barna må opp på do på natten, kan du kalle huset ditt smart».

Det handler altså ikke bare om å kontrollere funksjoner i huset som varme og lys gjennom telefonen, men at dette skal skje automatisk. «Hensikten er jo å lage en enklere hverdag for forbrukerne», sier han. Reglene for hvordan huset ditt skal oppføre seg setter du enkelt opp selv. Her kan du velge hva du ønsker skal skje, når det skal skje, og hvilke funksjoner du har lyst til å bruke. Forskjellige familier har ulike behov, og hensikten er at hjemmet skal tilpasse seg dine.

Spar strøm

Hvor avansert ditt smarthus skal være er opp til deg, og mulighetene mange. Pettersen forteller at tiden da du nesten måtte være ingeniør for å sette opp et smarthus er forbi. Nå handler det om enkelhet og tilgjengelighet for forbrukerne. Og om å være god mot miljøet på samme tid. «Med det vi kaller «adaptive heating» kan du bestemme hvilken temperatur som er din komforttemperatur. Du kan også oppgi hvilken temperatur huset skal holde ellers. På denne måten vil du spare strøm om nettene når du sover, eller når du er på reise», sier han. Du kan altså velge hvilken temperatur kjøkkenet skal ha om morgenen, så tar huset seg av resten. «Jeg kan for eksempel bestemme at bad og kjøkken skal ha komforttemperatur når jeg står opp klokken seks», sier han. På denne måten slipper du unødvendig strømforbruk og høye strømregninger.

Det er ikke kun hva du setter innetemperaturen til som avgjør hvor varmt hjemmet ditt blir. Logisk nok tar det lengre tid å varme opp et hus dersom det er kuldegrader utenfor døren enn hva det gjør en tidlig sommermorgen. Smarte som de er, har enkelte smarthus også en løsning for dette. Med adaptiv varmestyring kan systemet motta informasjon fra Meteorologisk Institutt og yr.no og tilpasse oppvarmingen etter utetemperaturen, samt den forventete temperaturen i dagene fremover. «Det tar omtrent ti dager for smarthuset å lære seg hvor lang tid det bruker på å varme opp akkurat ditt hjem til den temperaturen du ønsker, basert på utetemperatur», forteller Pettersen. Da slipper du som forbruker manuelt å ta høyde for dette, og kan heller bruke tiden din på andre ting.

En sikrere hverdag

I tillegg til å forenkle hverdagen og gjøre hjemmet ditt komfortabelt, kan smarthus også gjøre det sikrere. «Med smarthus kan du for eksempel sende en varsling til naboer eller familie når noe skjer i hjemmet, som at røykvarsleren eller innbruddsalarmen går av. Sikkerhetsselskap bruker ofte lang tid på å komme, og på denne måten kan du få sjekket ting raskere dersom du ikke er hjemme selv», forteller Pettersen. Du kan også bestemme at en slik varsling skal gå dersom du får vannlekkasje.

Skulle du være så uheldig at noe begynner å brenne er det også mulig å legge inn en ekstra sikkerhetsinnstilling. «Det er ikke alle som er i stand til å høre en røykvarsler, og derfor har du muligheten til å stille inn belysningen sammen med alarmen», sier han. Dersom brannalarmen skulle gå av, vil lysene også begynne å blinke – og på dette måten være med å vekke sovende beboere. Både de med nedsatt hørsel og de med et ekstra godt sovehjerte. Smarthus tilbyr mange muligheter, for en enklere og sikrere hverdag for deg og familien din.

Hva er et smarthus?

TEKST HENTET FRA Elkjøp –  “Hva er et smarthus” 
Kilde: https://www.elkjop.no/cms/smarthus/hva-er-egentlig-et-smarthus/

 

Kontakt Varp Elektro i dag, for å høre hvilke løsninger som finnes for å gjøre om ditt hus, til et Smart Hus