SIKRE BOLIGEN DIN MOT LYNNEDSLAG

Sikre boligen din mot lynnedslag!

Veldig mange vet ikke hvor stor skade et lynnedslag kan gjøre, eller hvor stor rekkevidde et lynnedslag faktisk kan ha. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna, og likevel skape så store spenninger i nettet at det slår ut elektronikk.

Dette må du ha:

Overspenningsvern
Overspenningsvern er påbudt i nye bygg, og er den viktigste primærbeskyttelsen mot skader forårsaket av lynnedslag.
Har du et eldre bygg, som ikke har dette, kontakt gjerne Varp Elektro så får en av våre dyktige elektrikere dette installert for deg.
Primærvernet som monteres i sikringsboksen i eneboliger eller hovedanlegget i bygårder kalles grovvern og mellomvern. Disse må monteres av autorisert installatør.
I tillegg finnes det ulike typer finvern som kobles direkte i stikkontakten og gir ytterligere beskyttelse mot skader på elektrisk utstyr.
Det advares mot å kjøpe billige finvernsløsninger som ikke er tilpasset norske forhold.
Kontakt en av våre elektrikere for gode råd og tips om anbefalte produkter og løsninger.

Dette kan du gjøre:

Trekk ut kontaktene

Selv om overspenningsvernet vil ta det meste, vil rester av spenning likevel kunne forsvinne ut i det elektriske anlegget.
Det gode gamle rådet om å trekke ut støpslene fra strømuttaket når det lyner eller før du drar på ferie, gjelder derfor fortsatt.
Ta tak i selve pluggen, ikke ledningen, når du trekker ut kontakten.

Finelektronikk er spesielt utsatt:
En miksmaster vil nok tåle endel, men spesielt TV, nettbrett, mobiltelefoner, datamaskiner og modem er følsomme for endringer i spenningen og kan fort ta skade. Når det tordner og lyner, anebfaler vi derfor å dra ut stikk-kontakten fra disse. Husk også å trekke ut nettverkskabler og antenneledningen til utstyr som er tilkoblet antenneanlegget.

Tips:
Ta et bilde av hvordan ting er koblet, så slipper du å koble feil når du kommer tilbake fra ferie.

 

Økt brannfare

Et ødelagt modem er imidlertid ikke det verste som kan skje som følge av overspenning: Tordenvær innebærer også økt brannfare. Selv når lynet slår ned lengre unna, kan det oppstå skader på det elektriske anlegget via ledningsnettet. Disse skadene kan slå ut over tid og forårsake brann.

Hvis du har en minste mistanke om at noe kan være galt, bør du ta kontakt med ditt lokale brannvesen eller en elektriker. Vær spesielt på vakt mot tegn som lukten av svidd plast eller misfarginger av kontakter og ledninger.

Har du opplevd skader etter lynnedslag? Vi hjelper deg gjerne med å fikse problemene. Vi hjelper deg gjerne også med sikre boligen din mot lynnedslag i fremtiden. Kontakt oss!

Sikre boligen din mot lynnedslag

Kilde:
https://www.dinside.no/bolig/slik-sikrer-deg-du-mot-lynnedslag/61213795